Español (España)Català (Català)English (United States)
  Search
Subscriu-te al bloc

Subscriu-te al bloc  Persona, Empresa i Societat i rebràs les novetats al teu lector RSS o a la teva bústia de correu electrònic

Subscriu-te per RSS
Subscriu-te per email
News
Minimize
New: Handbook of Business Ethics
 Chapter  6: Organizational Ethics
  More info...

Cercar
Minimize

Josep M. Lozano

josepm.lozano@esade.edu
Tel: +34 932 806 162
Ext. 2270

Fax: +34 932 048 105
Av.Pedralbes, 60-62
E-08034 Barcelona


Twitter - Josep M. Lozano

 

Persona, Empresa i Societat
El bloc de Josep M. Lozano  
   
nov 18

Written by: Josep M. Lozano
18/11/2014 17:22 

Un dia, quan aquest any que hem viscut perillosament passi, organitzarem una trobada per parlar sobre lideratge i humanitats. Tenim la sensació que en els escrits actuals sobre la pràctica del lideratge abunda un model d'informe elaborat per consultores internacionals i fòrums mundials que, després d'anunciar els "canvis disruptius" i les "tendències profundes" que tots viurem properament en aquest món 2.0, pretenen prescriure el nou paquet de competències (multilingües, emocionals, post-heroiques, col·laboratives, post-autoritàries, tecnològiques...) que els líders del futur hauran inevitablement d'assimilar si no volen quedar obsolets en dos dies. Aquest nou paquet de competències, no cal dir-ho, només és conegut i dominat pels responsables de la institució que ha redactat i divulgat aquests informes. La bona notícia, segons els mateixos consultors, és que hi ha una via màgica per accedir a aquest saber hermètic, que consisteix a inscriure's en un curs altament exclusiu i organitzat per la mateixa institució previ pagament, es clar, d'una generosa matrícula.

Dèiem que, quan aquest moment de fúria i soroll passi, organitzarem una trobada per parlar del lideratge i les humanitats. No serà una trobada hermètica ni exclusiva, com la de les consultores internacionals, però potser sí que serà disruptiva. Volem plantejar preguntes senzilles i entenedores que aportin llum a aquest camp encara inexplorat a casa nostra i que afecta els nostres alts directius, els privats i els públics. Posem-hi alguns exemples de preguntes. Sr. President, quina és la novel.la, el poemari, la pel·lícula, el quadre o la peça musical -a banda de la lectura de El Marca- que darrerament l'ha commogut o interessat? Excel·lència, o Sr. Ex-president, al llarg dels seus nombrosos safaris, mentre matava elefants, búfals, hipopòtams i altres bèsties, quin paisatge natural africà va arribar a admirar més? De quina comunitat o ètnia va quedar més impactat pel seu estil de vida, per les seves dances, cançons o artesania? Sr. Ex-director de banc, en la seva agitada agenda d'actes protocol·laris on sovint havia de cobrir despeses de representació que incloïen la compra d'instruments musicals, quina peça li agradava més interpretar? Potser eren fragments de la Flauta Màgica de Mozart? Sr ex- President de la patronal, durant la fatigosa càrrega de cobraments que va haver de practicar durant els darrers anys, va tenir temps potser de llegir algun capítol del reconegut assaig Ejemplaridad pública de Javier Gomà? Sr ex-President del tribunal, quines visites a museus i pinacoteques van ser la causa d'aquelles quantioses despeses de desplaçament en cap de setmana que va computar a l’erari públic? Sr ex-President de la Fundació X, durant el prop de 20 anys que va ocupar el càrrec de dinamitzador d’aquesta institució cultural, els diversos milions d’euros que va desviar per pagar-se viatges a les Maldives o Dubai eren per seguir de prop noves orquestres i grups musicals emergents? Sr líder sindical, és possible que aquesta fortuna-herència rebuda de la seva mare provingui en realitat de donacions de mecenatge dedicades a la noble causa de l’estudi geològic i de la mineralogia?
 
Fa uns dies, en la multitudinària trobada de la Confederació Espanyola de Directius i Executius (CEDE) celebrada a Sevilla, el seu president Isidre Fainé deia: “Necessitem recuperar una nova manera de prendre decisions que inclogui una perspectiva moral que afecti totes les disciplines i especialitats. Una societat que no tingui ideals no té un referent que l'ajudi a autoqüestionar-se, la qual cosa sens dubte la condemnarà a no progressar ". Hem decidit que els convidarem a tots a la nostra trobada.

[Article publicat amb Àngel Castiñeira a ElPuntAvui el 14.11]

Tags:
  | Copyright 2008 by Josep M. Lozano Web design by Magik@ment