Español (España)Català (Català)English (United States)
  Search
Subscriu-te al bloc

Subscriu-te al bloc  Persona, Empresa i Societat i rebràs les novetats al teu lector RSS o a la teva bústia de correu electrònic

Subscriu-te per RSS
Subscriu-te per email
News
Minimize
New: Handbook of Business Ethics
 Chapter  6: Organizational Ethics
  More info...

Cercar
Minimize

Josep M. Lozano

josepm.lozano@esade.edu
Tel: +34 932 806 162
Ext. 2270

Fax: +34 932 048 105
Av.Pedralbes, 60-62
E-08034 Barcelona


Twitter - Josep M. Lozano

 

Persona, Empresa i Societat
El bloc de Josep M. Lozano  
   
feb 1

Written by: Josep M. Lozano
01/02/2012 08:29 

Aquest era el títol d'una cançó de cap als anys 70. M'ha tornat a la memòria -deixo el per què en mans del meu psicoanalista- a propòsit del lúcid article d'Alberto Andreu i José L. Fernández, que ha servit de base per llançar un debat des del bloc de l'Alberto i des de Diario Responsable, al qual ha contribuït Antonio Argandoña amb un comentari al seu bloc. Com titulen amb una claredat admirable, crec que els encapçalaments dels seus textos resumeixen perfectament el nucli de la qüestió: y al final, la acción social desplazó a la RSC (Alberto), hemos descubierto al enemigo… y somos nosotros (Antonio). I, d'altra banda, Antonio Vives porta temps fent-nos somriure amb els termes en qüestió.

Vagi per davant que subscric tot el que diuen. Com se sol dir, esto es lo que hay. I com això és el que hi ha, no és estrany que generi tota mena de consideracions en el que he anomenat el club de la RSE. De fet, tots els membres del club (començant per un servidor) anem repetint amb sincera convicció que els problemes semàntics ens preocupen o interessen poc, i que no s'ha de perdre molt de temps amb el nom de la cosa... cosa que sol ser el pròleg per introduir una nova precisió en la denominació. Perquè, no ens enganyem, les paraules importen. El que fem alguna relació té amb la manera com parlem. Més encara: és veritat que un canvi de pràctiques genera canvis en el llenguatge, però els canvis en el llenguatge també generen canvis en les pràctiques. Al cap ia la fi, els humans som un ésser de paraules. I, per tant, potser també hauríem d'acceptar amb alguna cosa més que amb resignació que, si no hi ha acord lingüístic, alguna relació ha de tenir això amb la falta de consensos o de claredat sobre les pràctiques. Entre altres raons perquè el que està en joc no és la redacció d'un diccionari o d'un glossari de termes, sinó un conflicte d'interessos i una batalla per la legitimitat. Interessos de les diverses empreses i d'altres actors socials, i legitimitat de l'empresa com a institució i d'empreses concretes en les seves actuacions. Poca broma.

Hi ha una dita d'origen oriental que diu: allà a que et resisteixes, persisteix; el que acceptes, es transforma. Crec que hauríem d'acceptar aquesta realitat ambivalent i ambigua de llenguatge i de pràctiques. I construir a partir d'elles. De fet, fins i tot entre els membres del club de la RSE que creiem que estem d'acord en gairebé tot no deixem de conrear els nostres gustos i preferències. Alberto i José L. parlen de RSC, i Antonio, de RSE. En això sempre he coincidit amb Antonio, i sempre he rebutjat la C (excepte per fer jocs de paraules). És més, com tendeixo a complicar les coses (amb un èxit perfectament descriptible, per cert), conceptualment sempre he preferit RSO (d'organitzacions), però amb bon criteri l'editor del meu primer llibre em va dir que això no colaria i només m’ho va deixar posar com a nota a peu de pàgina. De fet, fa uns anys ja vaig escriure un article en què feia un d'aquests bonics i intranscendents gràfics amb els que els professors justifiquem el nostre sou en el qual, sota la forma d'un esquema com si d'unes eliminatòries de copa es tractés, apostava perquè entre els diversos termes en competició, la final la jugarien la RSE contra la sostenibilitat. El que quedava obert és si guanyaria una d'elles o la cosa es resoldria amb un nou terme. Ho demostren per exemple els intents amb el terme ciutadania, que al pecat de la seva abstracció li afegeix que en el context continental europeu té una sòlida fonamentació i en el context anglosaxó remet al que anomenem acció social. O els intents fallits de parlar de competitivitat responsable i sostenible. Estem ficats en un bon bucle, doncs.

Però m'agradaria afegir a tot el que subscric dels meus col·legues la sospita que, potser, el que està passant és -paradoxalment- el resultat també d'una certa acceptació i assumpció de la RSE en el món de la gestió. Altrament dit: aquesta confusió i imprecisió en l'ús del llenguatge li passa només a la pobra RSE? Vegem altres exemples del món de la gestió. Estratègia, per començar per algun. ¿No està sobredimensionat, l'ús de la paraula? Quanta gent diu que alguna cosa és estratègic per evitar dir una cosa tan prosaica i senzilla com que, simplement, és molt –però molt- important? Em temo que un expert en política d'empresa no acceptaria com a pertinent l'ús de la paraula més enllà d'una quarta part de les vegades que la sent, per dir alguna cosa. I què dir del màrqueting. Si gairebé s'usa com un insult o un menyspreu, i als qui mai obliden un bon títol sempre els ha agradat parlar de la insuportable lleugeresa del... màrqueting. Una cosa al que hem contribuït des del club de l'RSE, per cert: dir de qualsevol plantejament que es fa per màrqueting és sinònim de que no és de fiar. És clar, la gent seriosa que es dedica seriosament al màrqueting (no em queda més remei que usar la redundància), s’estira el cabells amb aquest ús col·loquial tan estès de la paraula. O recordem simplement la pregunta de moda fa uns anys: tu dissenyes o treballes? I això malgrat que el bon disseny ens ha fet la vida més còmoda i fàcil a tots. Per no allargar: si preguntéssim als que repeteixen emfàticament la importància de la qualitat, la cultura d'empresa o la gestió del talent (a qui mai he tingut el gust de saludar) què és exactament el que opinen i a què es refereixen, m'agradaria veure el resultat de l'enquesta. I tot i això no renunciem a parlar d'estratègia, màrqueting, disseny, qualitat, cultura o talent. Així doncs, com que la RSE és gestió, no li demanem ni més ni menys del que li demanem a la resta del llenguatge de la gestió.

Però, insisteixo: els meus col·legues tenen raó. El significat del llenguatge és el seu ús, i el de la RSE és el que és. Les persones i les empreses no van amb melindros, i si ha passat el que ha passat, no és per casualitat. Ahir mateix jo donava una conferència sobre RSE a una associació empresarial, i l'organitzador em va comentar que diversos socis li havien dit que no vindrien perquè ja tenien força problemes amb el seu dia a dia per perdre el temps amb els problemes d'imatge d'algunes grans empreses . Això és el que hi ha. Però si això és el que hi ha, no estic tan segur que el pas a sostenibilitat no caigui en les xarxes de la síndrome de repetició respecte l’RSE. Tres exemples: si la RSE pateix un efecte halo, em temo que d'entrada la sostenibilitat té el seu amb la reducció heretada a l'àmbit ambiental; Elkington insisteix que sostenibilitat no inclou només l'impacte social, sinó justícia social, i la idea de justícia -lamentablement- no acostumo a veure-la ni en l'agenda de la RSE ni en la de l'empresa sostenible; i no és descartable que la idea de sostenibilitat també estigui en part segrestada per grups defensors d'un cert fonamentalisme sostenibilista/ambientalista que veuen sempre a l'empresa com a problema i mai com a solució. I en darrer terme és veritat que allò del que parlem ha de vincular-se al core business, però si de veritat la sostenibilitat aporta alguna cosa nova, també hauria de transformar en algun grau el propi core business com a tal en la seva comprensió i en les seves polítiques. Perquè si el tan celebrat core business segueix substancialment igual abans i després d'integrar l'enfocament sostenibilitat, ja em diran què ha aportat aquest. És clar que al final business is business. Ho subscric. Però de la mateixa manera que subscric la tautologia lògica A és A. El problema és que en el concret hi ha moltes maneres d'entendre el business, algunes d'elles incompatibles entre si, i aquesta és la qüestió. No oblidem el vell Mandeville quan, en el comentari a la seva faula, ens recordava que quan demanaven el pa de cada dia al resar el Pare Nostre, el bisbe pensava en coses que al sagristà ni li passaven pel cap.

Això vol dir que quan repeteixo que estic d'acord amb els meus col·legues faig un exercici públic de cinisme? De cap manera, perquè comparteixo totalment l'agenda que proposen. No només la comparteixo, sinó que considero que és i ha de ser el punt de partida i el marc de referència. Perquè el tema no és el nom de la cosa, sinó donar nom a determinades pràctiques. Per això jo, personalment, he decidit no resistir-me a l'ambigüitat semàntica, i acceptar-la. No per conformisme, sinó perquè crec que del que es tracta és de treballar sobre processos. Processos en què es produeix una interrelació entre pràctiques i llenguatge, i en els que potser haurem assumir una certa tolerància en com les persones i les empreses construeixen aquesta interrelació. Sempre des del supòsit que del que es tracta és de l'agenda pràctica que volem impulsar. I en la mesura que la consolidem de veritat, el mateix procés potser ens donarà resposta a la nostra inquietud lingüística. Per això, és veritat, forma part del procés refinar les nostres proposicions.

En cas contrari, parole, parole parole... Per cert, un vers de la cançó em sembla que diu alguna cosa així com "si tu no existissis necessitaria inventar-te".

Tags:

5 comment(s) so far...

Re: Parole, parole, parole...

Demano excuses per no entrar a fons en el tema però la frase "si tu no existissis necessitaria inventar-te" sí que hi és a la lletra de la canço tant a la versió original italiana com a la versió francesa que van fer famosa la parella Dalida i Alain Delon.

La inevitable Wikipedia ajuda també a fer memòria d'aquests èxits musicals dels anys 70 de l'anterior segle.

en.wikipedia.org/wiki/Parole_parole

By Jordi Morrós Ribera on   02/02/2012 16:37

Re: Parole, parole, parole...

También podrías haber titulado el artículo como: procesos, procesos, procesos,...
Y más allá de la acción social, tenemos también empresas que están transformando sus actividades y sus "maneras de hacer" para ser más competitivos en un mercado que recompensa y premia a las empresas que contribuyen a un desarrollo más sostenible.
Gracias por tus escritos Josep Mª.

By José Antonio Lavado on   03/02/2012 09:41

Re: Parole, parole, parole...

I am really glad to be here.I hope to see more great articles here in the future too so keep it up and good luck to all of you! http://computerrepaireagle.com |
Its a great pleasure reading your post.Its full of information I am looking for and I love to post a comment that "The content of your post is awesome" Great work http://latinosposttech.com |
Hello, i am glad to read the whole content of this blog and am very excited and happy to say that the webmaster has done a very good job here to put all the information content and information at one place. http://dasunnytechnicalservices.com |
Thanks combination of suitable and useful information and well-written sentences that will certainly entice your sense.There are so multiple comments here that are really entertaining and conducive to me thanks for sharing a link especially for sharing this blog. http://capecoralcomputercenter.com |
I am really enjoying reading your well written articles. It looks like you spend a lot of effort and time on your blog. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. http://emrsoftwaresite.com |
I am truly inspired by this online journal! Extremely clear clarification of issues is given and it is open to every living soul. I have perused your post, truly you have given this extraordinary informative data about it. http://v-travelled.com |
This is a fantastic website and I can not recommend you guys enough. Full of useful resource and great layout very easy on the eyes. http://bestofgaytravel.com |
Dear, I am very like your website and all post. it is great and usefull for us. i will often come here,and support any post which your push. Tks. http://numatravels.com |
I have not much time to visit many websites. But today I found this site accidently. I explored much information which is useful to my life. Thanks! http://banshitravels.com |
You should comment on the competition comparison of the blog. You can highlight it's mind boggling. Your blog exploration/tour will broaden your conversions. http://alsurtravel.com |

By cidcroston on   24/11/2016 07:21

Re: Parole, parole, parole...

I like you recommendation. Your recommendation is of well use to people. A great article post, this is something very interesting. I really appreciate your post.http://www.oaktechnology.net |
It is very helpful for all the people on the web.I wanted to say that it's nice to know that someone else also mentioned this as I had trouble finding the same info elsewhere.http://www.openofficetechnology.net |
well, this is an amazing thing that I found here. You tried best to achieve your thoughts. http://www.qed-technology.net |
Just wanted to give a quick shout out and say that I genuinely enjoy reading your articles.http://www.qxtechnology.net |
I am very happy to find this site. I wanted to thank you for this immense read!! I absolutely enjoying every petite bit of it and I have you bookmarked to test out new substance you post. -http://www.roadsafetytechnology.net |
This is the first time I visited this blog. Really this is awesome work with the blog.http://www.slowtechnology.net |
This was the first place that told me the answer. I have added you to my bookmark list to check out new articles you posthttp://www.ssbtechnology.net |
This is very interesting news website running 24 hours a day to keep their viewer updated all the time. http://www.synetechnology.net |
I am really satisfied with this posting that you have given us. This is really a stupendous work done by you.http://www.technologyandtrends.net |
I surprised with the analysis you made to make this particular publish incredible. Wonderful activity! http://www.technology-focus.net |

By bley on   24/11/2016 07:32

Re: Parole, parole, parole...

pandora rings
michael kors outlet bags
mk bags
mk handbags
michael kors outlet
michael kors outlet
coach outlet
burberry scarfs
sunglasses sm
MIZUNO Shop US
nfl shop
coach australia
michael kors handbags outlet
michael kors outlet
coach outlet
abercrombie fitch
Cheap Ray Ban
abercrombie outlet
michael kors
pandora charms sale online
prada outlet online
prada outlet online
KD 8 shoes
Ralph Lauren
prada handbags
nike shoes australia
authentic prada handbags outlet
michael kors tote
michael kors outlet online
Nike Air Jordan
canada goose jacket
adidas australia
nike outlet
kate spade bags outlet
Yeezy 350
oakley australia
coach purses
Billat
Ray Ban Outlet
Basketball shoes
kate spade
michael kors outlet
mlb shop
nike shoes
oakley frogskins
michael kors
pandora bracelet
pandora rings sale
michael kors bags
kate spade
pandora australia
oakley sunglasses
Michael Kors Outlet
michael kors outlet
nfl jerseys
yeezy boost 350
piumini moncler replica
rayban aviator
Yeezy Boost 350
ugg australia
paul smith sale
ralph lauren
mcm outlet online
official michael kors
michael kors outlet
chanel australia
pandora uk
Nike Hyperdunk 2015
moncler outlet
abercrombie us
michael kors outlet
nike jordan shoes
beats by dre
landing gears
abercrombie outlet
nike shoes
Michael Kors Canada
nike air huarache
nike huarache
prada factory outlet
Nike Jordan Shoes
shoes online
nike lebron shoes
louis vuitton australia
kate spade outlet
pandora charms sale clearance
top sunglasses
abercrombie and fitch
burberry canada
abercrombie and fitch
salomon shoes
pandora necklaces
nike australia
ray ban outlet
moncler jacket
coach outlet
coach factory outlet online
coach carter
timberland boots
prada outlet online
ray ban online
polo online
burberry canada
pandora rings
michael kors outlet
nike jordan shoes
Michael Kors Outlet
pandora australia
ralph lauren australia
major league baseball
burberry outlet
coach factory outlet
pandora rings
pandora uk
louis vuitton outlet
ray ban new wayfarer
mk outlet
michael kors us
tiffany co
air jordan shoes
burberry outlet
Canada Goose Outlet
beats studio
michael kors wallet
nike huarache shoes
pandora rings
prada bags
burberry us
basketball jerseys
moncler outlet
burberry online
canada goose jacket
Coach Outlet Online
Prada Outlet
louis vuitton outlet
Kevin Durant Shoes
hermes bag
prada bags
oakley frogskins sunglasses
Nike Air Jordan
michael kors purses on sale
michael kors
moncler clothing
ray ban sunglasses
michael kors uk
prada bag
nike jordan shoes
michael kors australia
michael kors outlet
prada handbags
prada outlet
moncler jacket
Hermes Outlet
kate spade bags
Oakley Outlet
pandora bracelets
Coach Sunglasses Outlet
prada glasses
prada sunglasses
burberry outlet
michael kors outlet
burberry
michael kors outlet
sunglasses outlet
polo outlet online
asics shoes
pandora rings jewelry
pandora charms
nike id
authentic prada outlet online
michael kors outlet
prada online
coach purse
michael kors outlet
Jordan retro
moncler uk
veronique billat
burberry scarf
prada outlet
michael kors outlet
Mizuno Shoes
coach outlet
michael kors canada
kate spade outlet online
coach handbags
shoes online sale
prada sale
canada goose sale
michael kors jet set tote
Prada bags
michael kors handbags
abercrombie outlet
louis vuitton uk
kate spade
prada outlet online
michael kors italy
coach handbags
kate spade outlet
moncler jacket
ray ban wayfarer
coach factory outlet
Nike Air Max
pandora bracelet
pandora charms
football jerseys
huarache nike
michael kors bags
clk benz
chanel
burberry online
louis vuitton factory outlet
nike outlet
kate spade outlet
burberry outlet
abercrombie outlet
michael kors handbags
coach outlet
coach outlet online
michael kors bags
michael kors outlet
coach outlet
Adidas Yeezy Boost 350
pandora jewelry
basketball jerseys
Prada Factory Outlet
abercrombie outlet
pandora rings
nike australia
michael kors outlet
pandora charms
nike shox shoes
michael kors online
pandora.com
mcm factory outlet
michael kors outlet online
flash sunglasses
coach outlet online
pandora charms
pandora rings
ray ban sunglasses
ups tracking
moncler coats
ate spade handbags
ray ban eyeglasses
oakley sunglasses
moncler jacket mens
coach bags
brand sunglasses
moncler mens jackets
beats headphones
moncler sale
coach outlet
landing gear
pandora australia
football jerseys
prada bags outlet
adidas shoes
abercrombie us
nike lebron james
mlb shop
prada outlet online
ray ban outlet
prada factory outlet online
prada outlet
tiffany co
sunglasses hut
ray-ban sunglasses
kate spade bags
yeezy boost 350
burberry outlet online
coach
coach diaper bag
yeezy boost 350 shoes
ugg slippers
ugg boots
coach australia
ray ban prescription sunglasses
timberland uk
polo outlet
snow boots
salomon hiking shoes
kate spade handbags
abercrombie and fitch
burberry outlet
pandora charms
wholesale
Mizuno Shop Japan
baseball jerseys
Jordan Retro Shoes
Jordan Retro
lebron james shoes
prada bags
michael kors outlet online
michael kors
kate spade black friday
ray ban sunglasses
prada outlet online
abercrombie paris
asics Australia
china wholesale
pandora rings
ray-ban sunglasses
cheap coach purse
coach outlet
coach online
official prada site
Ralph Lauren Polo
michael kors outlet
hockey jerseys
Nike Free
paul smith
baseball jerseys
Free Run
cheap moncler jacket
Mizuno Running Shoes
michael kors black friday
burberry outlet canada
official prada site
michael kors purses
michael kors purses
coach outlet online
burberry outlet canada
prada bags on sale
mens sunglasses
louis vuitton outlet
michael kors outlet
ray-ban sunglasses
michael kors handbags
Oakley Holbrook
coach outlet online
prada official site
kate spade outlet online
longchamp outlet
michael kors factory outlet
prada outlet
prada factory outlet online
sunglasses hut
Hugo Boss Online
michael kors uk
pandora australia
moncler down jackets
paul smith uk
jimmy choo australia
pandora jewelry
prada outlet
Hugo Boss Store
michael kors outlet
yeezy boost 350
prada us
michael kors bags outlet
prada outlet prices
nike air max
michael kors outlet
china factory sale
abercrombie & fitch
baseball jerseys
Hyperdunk 2016
coach factory outlet
pandora necklace charms
prada outlet online
ray ban prescription glasses
mlb.com
pandora princess ring
coach factory outlet
prada purses
abercrombie outlet us
Abercrombie Fitch
coach factory
Coach Outlet
pandora rings
prada outlet
oakley sunglasses
nike jordan
longchamp outlet
coach sunglasses
ray ban sunglasses
pandora bracelet
prada handbags
kate spade black friday
adidas yeezy boost 350
coach outlet
ugg australia
canada goose outlet
Nike Jordans
Chanel Outlet
kate spade outlet
burberry scarf
Pandora Charm
kate spade canada
coach shoes
louboutin shoes
bercrombie Nederland
michael kors purses outlet
burberry purse
Mizuno Wave
coach bag
Hugo Boss Outlet
pandora charms sale
ray ban polarized
Mizuno Shop
Chanel bags Outlet
Nike KD 8
huaraches
coach australia
prada outlet online
Burberry outlet online
michael kors totes
coach outlet
prada factory outlet online
coach outlet store
kate spade outlet
chanel bag
ray ban clubmaster
Coach Outlet Store
ray ban glasses
louis vuitton outlet
mlb store
nike com
air jordan shoes
jordan shoes
moncler outlet
Pandora bracelet
véronique Billat
ugg uk
kate spade outlet
Longchamp Outlet
oakley outlet
Nike Hyperdunk Shoes
shoes sale
canada goose sale online
asics shoes Australia
coach usa
michael kors outlet
air jordan retro
pandora charms
michael kors outlet
michael kors outlet
coach bags
coach outlet
coach outlet
cheap basketball shoes
Coach outlet online
huaraches shoes
jordan retro shoes
nike free run
cheap ray ban sunglasses
burberry outlet online
coach outlet
coach outlet
michael kors outlet
michael kors tote
ray ban aviator
adidas australia
pandora ring
nike store
nike basketball shoes
Kate Spade Australia
mcm outlet
burberry scarf
pandora necklace
nike shox
coach outlet
CHanel Factory Outlet
landinggear
michael kors outlet
pandora jewelry
moncler us
burberry australia
authentic prada outlet online
pandora charms black friday
pandora charms sale
pandora charms uk
burberry australia
burberry outlet
Oakley Holbrook sunglasses
coach sunglasses for women
lzm2.20

By lzm on   20/02/2017 08:57

Your name:
Your email:
(Optional) Email used only to show Gravatar.
Your website:
Title:
Comment:
Add Comment   Cancel 
  | Copyright 2008 by Josep M. Lozano Web design by Magik@ment