Español (España)Català (Català)English (United States)
  Search
Subscriu-te al bloc

Subscriu-te al bloc  Persona, Empresa i Societat i rebràs les novetats al teu lector RSS o a la teva bústia de correu electrònic

Subscriu-te per RSS
Subscriu-te per email
News
Minimize
New: Handbook of Business Ethics
 Chapter  6: Organizational Ethics
  More info...

Cercar
Minimize

Josep M. Lozano

josepm.lozano@esade.edu
Tel: +34 932 806 162
Ext. 2270

Fax: +34 932 048 105
Av.Pedralbes, 60-62
E-08034 Barcelona


Twitter - Josep M. Lozano

 

Persona, Empresa i Societat
El bloc de Josep M. Lozano  
   
set 17

Written by: Josep M. Lozano
17/09/2010 09:29 

Els propers 27 i 28 de setembre ens tornarem a trobar al Monestir de Sant Benet de Bages, sota l’hospitalitat de la Fundació Caixa Manresa, un centenar de persones interessades i preocupades pel futur del nostre país. La trobada de Sant Benet aplegarà líders polítics, empresarials, acadèmics i socials amb la convicció compartida que només podrem avançar si treballem plegats, si definim conjuntament els reptes prioritaris, i si som també capaços de consensuar els plans d’acció que el país necessita. No és aquesta una tasca improvisada. La venim realitzant des de fa cinc anys. Ens ha servit per aprendre dels altres, per compartir informació i coneixement i, sobretot, per adonar-nos que els lideratges –sobretot en les esferes social, econòmica i política—o són relacionals o estan condemnats al fracàs. A alguns, dedicar tot un dia a escoltar i dialogar amb els altres els pot semblar una pèrdua de temps o un exercici més de relacions públiques. Per nosaltres, representa el moment oportú per vincular reflexió i acció, per intentar combinar la dimensió cognitiva amb la dimensió propositiva, i per aprendre a harmonitzar les preocupacions o els interessos privats amb la contribució al bé comú.

En un context institucional destructiu i maniqueu com el que sovint predomina a Catalunya i Espanya aquests espais transversals potser no aconsegueixen tenir d’immediat un impacte transformador però ajuden a focalitzar i identificar l’agenda de temes que el país hauria de tenir present i també a oferir pistes i eines sobre la manera d’abordar-los. Hi ha el convenciment que l’acció política continua sent una condició necessària per a trobar una sortida exitosa als problemes que avui tenim, però davant de la complexitat de la nostra realitat i dels reptes a què ens enfrontem també sabem que la política ja no és una condició suficient si no compta també amb les contribucions de la societat civil, del món de l’empresa i dels científics i experts. Quan diem, doncs, que "ara toca liderar" ens volem referir a tots els actors la veu i l’acció dels quals sovint no ha estat prou tinguda en compte en els darrers anys. Necessitem nous actors, nous dissenys institucionals i nous instruments per tractar i gestionar bé uns problemes que amb la limitació de les eines clàssiques de la política tradicional ja no podran ser resolts. "Ara toca liderar" no vol dir que hem de buscar líders. Parlar de liderar no és esperar el messies que ens porti a la terra promesa. Liderar és una síntesi de valors, projecte i compromís. "Ara toca liderar" vol dir que tothom –especialment els que tenen responsabilitats en el nivell i l’àmbit que sigui- han d’activar la seva capacitat de compromís de construcció de projectes, i excel·lir-hi.

Vivim moments de crisi i de canvi, tant en l’àmbit local com mundial. No podem respondre a aquesta situació des de visions heroiques o reduccionistes sinó combinant, com en la conducció del cotxe, tots els instruments de navegació de què disposem: els miralls retrovisors, les llums curtes i també les llums llargues. I ho hem de fer amb els millors pilots. Hem de mirar al passat (per saber d’on venim), estem obligats a gestionar el present i hem d’atrevir-nos a preparar el futur. El lideratge ha de fer constantment aquesta transició entre herència i projecte. Per aquest motiu, en aquesta trobada abordarem dos temes de naturalesa ben diferent. D’una banda, discutirem quines iniciatives s’estan impulsant per a donar resposta al repte de la governança de la geopolítica global i quines conseqüències tindrà per a nosaltres; i d’una altra, proposarem fixar una nova agenda de canvi econòmic i social per a Catalunya i Espanya, almenys en dos aspectes que seran clau en els propers anys: la reforma de les administracions públiques i la reforma de l’Estat del Benestar. Ho repetim: venen temps de canvi, i el que ara toca és liderar.

[Article publicat juntament amb Àngel Castiñeira a l’AVUI l’11 de setembre.]

Tags:
  | Copyright 2008 by Josep M. Lozano Web design by Magik@ment